ПОЕЗИЈА ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ

​У среду, 25. новембра, у нашој школи је одржан, сада већ традиционални, разговор са песницима у оквиру Београдског фестивала поезије и књиге „Тргни се! Поезија!ˮ. Околности у којима живимо већ месецима спречиле су нас да разговор обавимо уживо, те је он текао у виртуелном простору, а надамо се да ћемо ускоро моћи са вама да поделимо и снимак.

Наши саговорници били су песникиња и прозна списатељица из Загреба Сара Kopeczky Бајић, Лука Латинчић, песник из Београда и Софи Рајер, песникиња и драмска списатељица из Беча. Сара нам је причала како су њене студије англистике и италијанстике повезане са њеним стваралаштвом и како је сажимање прозног садржаја довело до поетских записа. Од Луке смо чули како таленат за поезију може да се појави у било ком тренутку, и да не мора да буде повезан са успехом у школи и оценом из српског језика и књижевности. Софи је, као неко ко се бави и наставом креативног писања, охрабрила наше ученике да негују своје склоности ка писању и да не одустају јер писање – веровали или не – може и да се научи! Да се боље споразумемо, помогао је преводилац са немачког Ђорђе Тришовић, а модераторка разговора била је Весна Црепуљаревић, професорка књижевности у Филолошкој гимназији.

Уживали смо у песмама и одломцима из прича које су нам аутори читали, а радујемо се и другим садржајима фестивала, који ове године прави омаж Радету Драинцу и носи назив „Бандит или песникˮ!