О признању Лингвистичкој секцији Филолошке гимнaзије

Прво проглашење најбољих лингвистичких секција које награђује Друштво за српски језик било је 1991. године за рад у претходној школској години. На овогодишњем, 62. Зимском семинару  Друштво је одлучило да у част јубилеја награди најбоље наставнике који су руководили лингвистичким секцијама у претходних  тридесет година.

Кроз ово такмичење прошло је 79 награђених наставника са својим ученицима. Неки од њих награђени су само једном, неки неколико пута или више од десет. Признања су добили најбољи, наставници који су имали 6 и више награда (13 наставника средњих школа и 5 наставника основних школа).

Највише награда (16) имала је професорка Филолошке гиманзије, Биљана Бранић Латиновић, координаторка Лингвистичке секције у оквиру које пре свега промовише писање првих научних радова.

Лингвистичка секција већ више од двадесет година окупља заљубљнике у језик који се обучавају да научно анализирају језичке феномене. У оквиру секције учимо како се скупља језичка грађа, цитира литература, наводе фусноте, пише научноистраживачки рад . Кроз нашу секцију прошло је много радова, а њихови аутори често су, охрабрени, наставили да пишу и у оквиру других наука којима су се касније бавили.

Награде су дошле природно као резултат озбиљног рада у међусобном уважавању, подршци и лепој атмосфери. Сви који су прошли кроз процес „научног описмењава“ у Лингвистичкој секцији сложиће се да је управо та међусобна размена енергија и сазнања за нас вреднија од награда самих.

 

др Биљана Бранић Латиновић

ПРИЗНАЊА ПОВОДОМ 30-ГОДИШЊИЦЕ ЛИНГВИСТИЧКИХ СЕКЦИЈА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА