Нови успеси бивших и садашњих ученика Филолошке гимназије

Упркос отежаним условима рада, ученици Филолошке гимназије и даље постижу запажене резултате на наградним конкурсима и такмичењима. Више детаља следи у наставку!
 
– Анђела Шимшић – матурант Филолошке гимназије школске 2018/2019. године, Анђела је учествовала на  конкурсу за најбољи есеј о Владиславу Петковићу Дису. На овогодишњи конкурс за најбољи есеј о Дису примљено је десет текстова, разноврсних интерпретативних приступа. У распону од ентузијастичке тематизације Дисове биографије, преко импресионистичких деоница до поступне анализе најпознатијих Дисових лирских остварења, пристигли есеји изнова показују отвореност Дисовог стваралаштва за различите видове тумачења. Друга награда припала је управо Анђели за есеј „ `Па куд идем, да ли идем, је л` опсена?` Владислав Петковић Дис: корифеј утопљених душа“. Одлука жирија о награди донета је једногласно, а у образложењу се наводи: ”У тексту је остварен својеврсни дијалог са важним књижевнокритичким идејама о антологијским Дисовим песмама. Издвојени есеји подсећају на живо и неугасиво присуство Дисове песничке речи међу младим тумачима књижевности.”
 
 – Ангелина Церовина – матурант Филолошке гимназије школске 2020/2021. године, Ангелина је учествовала на литерарном конкурсу Српске књижевне задруге ”Бескрајно плаво коло”. Конкурс је организован у оквиру акције ”Повратак читању и ћирилици”, а циљ конкурса је управо повратак култу књиге и неговање темељних, идентитетских вредности националне културе. Овом приликом, Ангелина је освојила трећу награду у категорији средњих школа за рад ”Откуцаји испод површине” који је посвећен поезији Милосава Тешића. Награда ће бити додељена у Свечаној сали Српске књижевне задруге у септембру 2021. године.
 

– Сашка Спасовски – ученица другог разреда Филолошке гимназије, за своје литерарне радове освојила је две награде током ове школске године. На литерарном конкурсу СКЗ-а ”Бескрајно плаво коло”, Сашка је освојила другу награду за есеј  „Ко пелен није гутао/ тај не зна шта је радост – Ј.Ј. Змај“.  Награда је додељена за категорију радова са темом о традицији СКЗ. На литерарном конкурсу Идућ’ учи, у векове гледа“ задужбине ”Доситеј Обрадовић”, поред Сашке Спасовски, ученице Филолошке гимназије Миа Маринковић и Нада Симић, добиле су похвале за своје радове. Похвале су уручене су 23. јуна 2021. у задужбини Доситеја Обрадовића.