Наши ученици на Светској конференцији позоришта за децу и младе

Светска конференција позоришта за децу и младе, под покровитељством Аситежа, први пут је одржана у овом делу Европе ‒ под називом „Прекретница”, у периоду од 20. до 24. новембра 2023. године. Организација је окупила шеснаесторо младих широм Србије и оформила програм „Тинејџ гласови”. Међу полазницима је било и петоро представника Филолошке гимназије са смера за ученике са посебним способностима за сценске и аудио-визуелне уметности: Марија Арсић, Маша Цвркотић, Исидора Милошевић, Петра Марковић и Вукашин Ђорђевић. 
 

Они су имали прилику да прате богат садржај конференције, укључујући представе из различитих крајева света, панеле за дискусију и радионице. Такође, добили су могућност да сарађују са уметницима из различитих сфера позоришта. Под менторством драматуршкиње и асистенткиње на Факултету драмских уметности Тијане Грумић и професорке српског језика и књижевности и драмске педагошкиње Сандре Максимовић тинејџери су водили разговоре о одгледаним представама, осмишљавали заједничке пројекте и бавили се питањима попут: односа позоришта према младој публици, положаја деце у (не)културним садржајима, интермедијалности савременог театра, позиције медија и образовања у позоришту, развоја српске и светске критике… 

 
Тинејџери су, као представници генерације, били позвани да јасно и гласно изразе свој став за округлим столом и да дају предлоге различитим светским делегатима Аситежа у вези са побољшањем театра за младу публику. Инспирисани и обрадовани идејом програма да децу и младе третира као професионалце, закључили су да је неопходно: ојачавање везе између школа и позоришта, формирање критичких сајтова које би водили млади и веће учешће циљне публике у креативном процесу стварања позоришне представе. Ученици су се на конференцији зближили и приватно и професионално, а верују да ће се њихови гласови тек чути!