У понедељак, 29. 10. 2019, у Малој сали Коларчеве задужбине, одржана је промоција Зборника „Млади и србистика“, у којем су објављени радови ученика-учесника Летњег кампа у Образовно-културном центру у Тршићу, 2018. године. Курсеви су били посвећени српском језику, култури и фолклористици. Подсећамо, Зборник у целости може да се прочита на сајту Завода за унапређивање образовања и васпитања – zuov.gov.rs. У Зборнику је објављено, између осталог, и седам радова ученика Филолошке гимназије, и то:

1. Јелена Батовац, 3/1, Модификације фразеологизама у песмама музичке групе „Рибља чорба“

 2. Ана Булатовић, 3/1, Фразеологизми са глаголима говорења

3. Урош Јовановић,  3/1, Жаргонски и колоквијални глаголи физичког насиља

4. Сава Милановић, 3/1, Глаголи са метафоричком концептуализацијом љубави у жаргону младих

5. Тања Петровић, 4/1, Фразеологизми у драмама Душана Ковачевића

6. Милан Бјелановић, 3/1,  Анализа женских бића из словенске митологије код Срба

7. Мина Тонић, 3/1,  Анализа недовршених приповедака Лазе К. Лазаревића

На промоцији су о Зборнику  говорили проф. др Александар Јовановић, проф. др Милош Ковачевић, проф. др Александар Милановић и др Донка Лајић Михајловић, чланови Уређивачког одбора. У публици су били ученици чији су радови објављени у Зборнику (ученици Карловачке гимназије, Ваљевске гимназије, наше школе и др.), њихови ментори (сарадници Института за српски језик САНУ и асистенти на Филолошком факултету у Београду), њихови предметни наставници и другари, уважени професори Филолошког факултета у Београду, као и представници Министарства просвете и ЗУОВ-а. Ученици другог и четвртог разреда Филолошке гимназије су, у пратњи професора српског језика и књижевности Драгане Ћећез Иљукић, Драгане Милановић, Људмиле Пендељ, др Мирјане Стакић Савковић и Јелене Срдић, такође, присуствовали промоцији.  

                                                                     Јелена Срдић, професор српског језика

НА МЛАДИМА СВЕТ ОСТАЈЕ! ЧУВАЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК; ОН НЕМА НИКОГ ОСИМ НАС!  УЗ КЊИГУ, СА КЊИГОМ, О КЊИЗИ,  КА КЊИЗИ, ДО КЊИГЕ, МЕЂУ КЊИГЕ…