У четвртак, 26. 12. 2019, ученици првог и четвртог разреда Филолошке гимназије (тридесеторо ученика 1/3, 1/5, 4/1 и 4/5), у пратњи професорке српског језика Јелене Срдић, посетили су Народни музеј. Ученицима су се придружиле и професорка класичних језика Јелена Савић, као и професорка књижевности Споменка Трипковић, библиотекарка наше школе.

Ученици су имали јединствену прилику да уживо виде Мирослављево јеванђеље, најзначајнији рукопис писан на српскословенском језику, а уједно и једно од најважнијих дела српске културе. То је дело које је УНЕСКО уписао у регистар „Памћење света“, на чијем су списку и Гетеови рукописи, Шопенова дела, Бетовенова Девета симфонија итд. Мирослављево јеванђеље чува се у посебној комори и излаже се само десет дана годишње,  када може истовремено да га види само неколико људи (обично су то групе по петоро људи).

Уз стручно вођење, ученици су уживали у обиласку Музеја и разгледању нове сталне поставке, која обухвата хронолошки опсег од далеког палеолита све до уметности 20. века.

Обишли су приземље (атријум), први спрат (изложени су средњовековни предмети кроз десет тематских целина, од средине раног средњег века до Првог српског устанка) и други спрат (изложена дела страних уметника и дела из Збирке југословенског сликарства 20. века, као и  Велика сала, простор који се користи за реализацију тематских изложби како Народног музеја тако и других музејских установа).

Јелена Срдић, професорка српског језика