Матуранти Филолошке гимназије добитници немачке DAAD стипендије

Ученици немачког одељења четвртог разреда, Марија Благојевић и Немања Новаков, обрадовали су нас недавно лепим вестима. Након више месеци, колико је трајала селекција кандидата, Марија и Немања су освојили престижну DAAD стипендију за студирање у Немачкој.

DAAD стипендије предвиђене су за посебно надарене ученике из целог света, а ове године додељено је тек нешто више од 100 стипендија. Услов да се конкурише за стипендију јесте да су кандидати похађали школу у којој постоји могућност полагања DSD испита. Филолошка гимназија се већ више година налази у систему школа које редовно за своје ученике организује овај испит, тако да Марија и Немања већ поседују DSD дипломе из немачког језика за ниво знања C1 чиме су испунили први услов за наставак школовања на немачким универзитетима. Такође, на конкурсу за добијање стипендије могу да учествују само кандидати номиновани од стране лектора, а Марија и Немања су имали подршку наше лекторке за немачки језик, Биргит Шојрер, као и помоћ свог предметног наставника и одељењског старешине Предрага Станојева.

Поред школске документације преведене на немачки језик, било је потребно послати и мотивационо писмо у ком су кандидати образлагали за који факултет су се определили и из ког разлога, као и писма препоруке наставника оних предмета који су у вези са оним што ће кандидати убудуће студирати. DAAD стипендија обухвата све трошкове студирања у Немачкој и у том смислу је потпуна стипендија.

Искрено честитамо Марији и Немањи на добијеној стипендији, желимо им пуно успеха у наставку школовања и сигурни смо да ће нас и убудуће обрадовати лепим вестима о својим академским и личним достигнућима!