МАРТ – МЕСЕЦ ЈЕЗИКА

Поводом Дана матерњег језика, међународног празника, Студентски културни центар (СКЦ) посветио је цео март језичким трибинама под насловом „Српски језик и друштвене мреже“. Трибине су, заједно са студентима, осмислиле професорке са Филолошког факултета у Београду Рајна Драгићевић и Весна Ломпар. Ове трибине посвећене су различитим језичким проблемима о којима се расправља на друштвеним мрежама.

У среду, 4. марта 2020, одржана је прва трибина под називом „Са Лазаром или Лазарем на Тенерифима или Тенерифама“. Трибину су водили студенти прве и друге године са Филолошког факултета у Београду, са Катедре за српски језик и српску књижевност (њих петоро, међу којима и бивша ученица наше школе Маша Петровић). Присутнима су се, најпре, обратиле Весна Капор, српски прозни писац и уредник књижевног програма у СКЦ-у, и проф. др Весна Ломпар, председник Друштва за српски језик и књижевност, а затим су студенти изложили пет језичких тема о којима се расправља на друштвеним мрежама, уз изузетно занимљиве презентације. У публици су били многи студенти, колеге, као и ученици средњих школа, преводиоци и заинтересовани грађани. Мала сала СКЦ-а била је заиста мала да прими све заинтересоване. Ученици четвртог разреда наше школе, у пратњи професорке српског језика Јелене Срдић, присуствовали су трибини.

Позивамо све заинтересоване ученике и колеге да присуствују преосталим трибинама:

  • Среда, 11. 3. 2020, у 19 сати, Штитаст и штитни, Васкрс и Ускрс
  • Среда, 18. 3. 2020, у 19 сати, Њуорлеашанин, Њуорлеаш или Њуорлеанко
  • Среда, 25. 3. 2020, у 19 сати, Морално је морати, сумњам да сумњам

 

Са жељом, цитираћу проф. Ломпар, да овакве трибине постану традиција, Катедра за српски језик има пуну подршку Филолошке гимназије и Стручног већа за српски језик и лингвистику, као и Стручног већа за књижевност!

 

Професор српског језика Јелена Срдић