У суботу, 14. 12. 2019, ученици Филолошке гимназије учествовали су на Конференцији на Филолошком факултету у Београду, где су излагали радове о резултатима својих истраживања током Летње школе, која је одржана у Тршићу за време летњег распуста 2019. године.

Наиме, ученици Филолошке гимназије трећег и четвртог разреда: Тања Петровић, Сава Милановић, Урош Јовановић, Јелена Батовац, Мина Тонић, Милан Бјелановић и Милица Станковић похађали су Летњу школу српског језика у Образовно-културном центру у Тршићу, од 29. јула до 9. августа 2019. године. Ана Булатовић, ученица трећег разреда, која је прошле године, такође, похађала Летњу школу, и била планирана да ове године учествује као ученица која је освојила прву републичку награду на такмичењу из Српског језика и језичке културе у трећем разреду, оправдано је одсуствовала.

Овогодишња Летња школа, по узору на прошлогодишњу, реализована је у овиру три радионице: Лингвистичке, Културолошке и Фолклористичке. Додатно, лингвистички семинар делио се на три подгрупе: жаргонску, фразеолошку и дијалектолошку.

Седморо ученика Филолошке гимназије чији су предметни наставници професори српског језика: проф. Мања Новићевић (Тања Петровић) и проф. Јелена Срдић (Сава Милановић, Урош Јовановић, Јелена Батовац, Мина Тонић, Милан Бјелановић, Милица Станковић,  Ана Булатовић) било је распоређено у три семинара, и то:

Жаргонизми, фразеологизми, дијалектизми у односу на стандардни језик

  1. Тања Петровић, IV1, фразеолошка група, ментори: др Весна Ђорђевић, др Слободан Новокмет, мср Бојана Тодић Санковић;
  2. Сава Милановић, III1, фразеолошка група, ментори: др Весна Ђорђевић, др Слободан Новокмет, мср Бојана Тодић Санковић;
  3. Урош Јовановић, III1, жаргонска група, ментор: мср Вања Миљковић;
  4. Јелена Батовац, III1, жаргонска група, ментор: мср Вања Миљковић.

Историја српске културе

  1. Милица Станковић, III1, ментор асист. мср Бојан Марковић.

Традиција као стваралачки подстицај у савременој српској култури

  1. Милан Бјелановић, III1, ментор: асист. мср Дуња Ранчић;
  2. Мина Тонић, III1, ментор: асист. мср Дуња Ранчић.

Поред горенаведених ментора, сарадници и предавачи на лингвистичком семинару били су и: координатор целог семинара др Марина Николић, ментор мср Миљана Чопа, као и бројни факултетски професори: др Александар Милановић, др Милош Ковачевић, др Вељко Брборић. Ментори ученика су, иначе, научници на Институ за српски језик САНУ.

Координатор семинара српске културе био је др Александар Јовановић, а неки од сарадника били су асист. мср Немања Каровић, ментор, и гостујући предавачи: др Александар Кадијевић, др Соња Маринковић и др Весна Матовић.

Ученици су изразили задовољство што су по други пут имали прилику да учествују у овом пројекту и да на друкчији начин приступе савременим проучавањима српске филологије. Наглашавају полетну и енергичну атмосферу и пријатељски приступ као највеће утиске, али и додатно усавршавање на пољима језика и књижевности.

Желимо срећу у даљем раду, како нашим ученицима, тако и Летњој школи српског језика у Тршићу. Филолошка гимназија у Београду наставиће и даље да пружа свој допринос постојању једног оваквог посебног, националног и образовног Кампа.

 

 

Урош Јовановић, ученик 4/1

Јелена Срдић,  професор српског језика