Летња школа старих језика

Од 15. до 22. августа 2023. одржана је четврта по реду Карловачка летња школа старих језика и култура, а домаћин је, као и прошле године, био Дом ученика средњих школа у Сремској Митровици. Захваљујући подршци Општине Сремски Карловци, смештај је за полазнике значајним делом био субвенционисан, а сама настава бесплатна.

Наставу на заједничким и изборним курсевима, која се држи на латинском језику, слушало је нешто више од тридесет полазника: већину су чинили гимназијалци из разних градова, а уз њих и десеторо студената и наставника.

Сви полазници похађали су редован седмодневни курс самог латинског језика који је за почетну групу држала професорка класичних језика у Карловачкој гимназији Милица Јанковић, а за напредну групу проф. др Војин Недељковић са Филозофског факултета у Београду.

Ове године организован је, први пут, и курс посвећен латинским натписима. Радећи на факсимилима одабраних натписа из Рима, Британије и Доње Паноније, полазници су се упознали са начином израде натписа, и са њиховим врстама и језичким карактеристикама. Управа Музеја Срема одобрила је да се у лапидаријуму одрже две интерактивне радионице, на којима су учесници могли да стечено знање примене радећи непосредно са римским натписима. Течај читања натписа држала је МА Јелена Вукојевић, истраживач-сарадник на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

Међу изборним курсевима полазници су могли да одаберу библијски јеврејски, што је водио Војин Недељковић и класични грчки језик, који је држала Јелена Савић. Осим тога, организована су и два течаја старословенског језика, које је водио МА Димитрија Рашљић, асистент на Филозофском факултету у Београду: почетна група се упознала са старословенским азбукама, изговором гласова и граматичким основама, те је у целости прочитала и протумачила „Трактат о писменима“ чрнорисца Храбра, а напредна група читала је одломке из Мирослављевог јеванђеља и из Зографског јеванђеља, писаног глагољицом.

Летња школа је организовала и своје редовне секције, драмску и музичку. На драмској секцији, коју је као и досад водио проф. др Горан Видовић са Филозофског факултета у Београду, полазници су припремили адаптацију Плаутовог „Хвалисавог војника“. Музичку секцију, на којој се учило неколико латинских песама из разних епоха, водила је Милена Недељковић, полазник париског Конзерваторијума. Резултати рада обеју секција представљени су на завршној приредби оджаној у понедељак, 21. августа.

Током Летње школе одржана су и три вечерња предавања. Прво предавање, о старим језицима и њиховом трајању, држао је Војин Недељковић. Доц. др Ил Аккад, са Филозофског факултета у Београду, говорио је полазницима о грчким натписима бугарских канова. Последње предавање, о староперсијским натписима, држао је проф. др др Орсат Лигорио, такође са београдског Филозофског факултета.

Главни организатор целокупне манифестације, као и претходних година, била је Јелена Рудовић, професор класичних језика у Карловачкој гимназији, а координатор Јелена Савић.

У овогодишњој летњој школи учествовало је једанаест ученика из Филолошке гимназије: Марта Чолаковић I4, Николина Јоцић II3, Маја Јаковљевић и Дуња Милошевић из II5, Маринела Исмаили III4, Сара Богдановски и Софија Павловић из III5, Исидора Драксин и Тара Комановић из III6, Ђурђа Ђукић III7 и Анастасиа Глигорин IV5.

 

Јелена Савић,

професор класичних језика