КОНФЕРЕНЦИЈА О ОДРЖАНОМ ЛЕТЊЕМ КАМПУ СРБИСТИКЕ У ТРШИЋУ

Крајем јула и почетком августа 2021, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у Тршићу, у Научно-образовно-културном центру „Вук Караџић”, одржан је трећи лингвистички семинар, односно камп србистике под називом „Језичка култура – жаргонизми, фразеологизми, дијалектизми у односу на стандардни језик“, као и курс фолклористике.

Лингвистички семинар је похађало педесет и осам ученика свих разреда филолошких гимназија, гимназија и средњих стручних школа из Србије, Републике Српске и Црне Горе.  Програм фолклористике похађало је двадесет и четворо ученика.

Лингвистички семинар је био организован по радионицама којима су руководили научни саветници и сарадници Института за српски језик САНУ као и др Марина Јањић с Филозофског факултета у Нишу.

Руководиоци су након завршеног семинара наставили рад са својим полазницима, а резултате тог рада представили су на Конференцији, која је одржана 11. 12. 2021, на Филолошком факултету у Београду. Након тога, планирано је да радови (резултати истраживања) буду објављени у Зборнику радова Научно-образовно-културног центра у Тршићу.

Филолошку гимназију представљало је, у најбољем светлу, осамнаесторо ученика:

ЛИНГВИСТИЧКИ СЕМИНАР                                                        

  • Теодора Страк (I/2), Ивана Милосављевић (I/3), Анђелија Скорупан (I/3) – предметни наставник проф. Јелена Срдић
  • Софија Тадић (II/1), Цвета Милановић (II/1), Катарина Гњидић (II/1) – предметни наставник проф. Слађана Савовић
  • Анастасија Минић (III/3), Јелена Станковић (III/3) – предметни наставник проф. Људмила Пендељ
  • Јана Марковић (IV/3) – предметни наставник проф. Мирјана Којић

ФОЛКЛОРИСТИКА

  • Никола Ђорђевић (I/1) – предметни наставник проф. Јелена Срдић

Семинарима су присуствовали и бивши ученици наше школе, данашњи студенти Филолошког и Филозофског факултета у Београду, као и Факултета техничких наука у Новом Саду, и то: Урош Јовановић, Ана Булатовић, Сава Милановић, Јелена Батовац, Мина Тонић, Милан Бјелановић, Ања Пешић, Милица Станковић.

 

Утисци ученика:

а) „Као полазник курса фолклористике, сматрам да је његова организација била изузетно успешна. Сва предавања су била интересантна и од стране професора приказана на посебно занимљив начин. Поред нових сазнања која су стечена, посебно су била лепа дружења и склопљена су познанства која ће, надам се, дуго трајати. У слободно време, бавили смо се и разним спортским активностима.“

Никола Ђорђевић, I/1

б) „На једној од дијалектских радионица расподелили смо теме за презентације о дијалектима српског језика и отпочели ишчитавање литературе за израду истих. Заједно са две колегинице бавила сам се косовско-ресавским дијалектом. Четврто предавање по реду било је у вези са романом ,,Петријин венац“ Драгослава Михаиловића. Предавање је одржала проф. др Софија Милорадовић и роман нам је представила кроз сопствени есеј о њему. Посебно ми се допало предавање о односу језика књижевности и књижевног (стандардног) језика односно дијалекта и стандардног језика. Најзанимиљивије ми је било предавање проф. др Милоша Ковачевића.“

Теодора Страк, I/2