ИСЕЦЕЉЕЊЕ – РЕЧ 2022. ГОДИНЕ

 Друштво за српски језик и књижевност Србије  организовало је „Избор за реч која је обележила 2022. годину”. Подсетимо се, реч која је обележила 2021. годину била је праскозорје.

На адресу Друштва пристигло је четиристо десет речи, које су послали ученици из школа широм Србије, али и из Бањалуке, Љубљане, Москве и других градова у којима живи српска дијаспора.

Комисија Друштва за српски језик и књижевност Србије одабрала је реч исцељење за реч која је обележила 2022. годину. Ову реч предложила је Вања Лазаревић, ученица трећег разреда наше школе, као и Нађа Милићевић, ученица другог разреда Гимназије у Крушевцу.

У Друштву за српски језик и књижевност, крајем априла,  Вањи је уручена Похвалница, као и симболична награда, од стране председнице Друштва проф. др Весне Ломпар.

Честитамо Вањи!

Исцељење је глаголска именица настала од префиксираног глагола исцелити (се), који значи „лечењем довести у здраво стање, излечити (се)”. Када се односи на рану, повреду, значи „зарасти, замладити се, залечити”. У основи овог глагола налази се индоевропски, прасловенски и свесловенски придев цео. Именица исцељење учестало се користи у савременом српском језику, а електронски корпус показује да се често употребљава са значењем чудесног, натприродног оздрављења и да се односи и на физичко и на духовно излечење.

                   (Део текста преузет је са сајта Друштва за српски језик и књижевност Србије)