Еразмус+ размена ученика у Београду

Пројекат: Како доживљавамо свој дигитални свет? (How do we perceive our cyber world? KA229)

 

Од 11. до 15. октобра 2021. године гости Филолошке гимназије били су ученици, наставници и директори партнерских школа из Словеније (I. Gimnazija v Celju) и Шпаније (IES Ordoño II, León). Ово је била трећа размена ученика у оквиру Еразмус+ пројекта “Како доживљавамо свој дигитални свет?”

Размена је реализована у измењеним условима рада услед COVID-19 пандемије, али уз потпуно поштовање свих превентивних мера које су укључивале и редовно тестирање свих учесника. 

Поред колегинице Тијане Мијалковић, која је одржала четири радионице током размене, предавања су одржали и спољни стручни сарадници којима смо захвални што су прихватили наш позив да учествују у реализацији размене. 

Првог дана размене, Маја Зарић, руководилац радне групе Министарства културе и информисања, говорила нам је о дигиталној и медијској писмености, као и о приручнику који је приређен са циљем да се користи у настави. Ученици су добили конкретне и корисне информације о томе како користити интернет, а посебно друштвене мреже, на критички и одговоран начин. Маја нам је дала једноставно упутство за то: прво, утврдити ко је аутор неке објаве на интернету/ друштвеним мрежама, у коју сврху је тај садржај објављен, које механизме користи да привуче нашу пажњу и да ли се садржај објаве разматра само из једног или више углова посматрања и просуђивања. 

У уторак, реализатор радионице је била Емина Бековић, сарадница Националног контакт центра за безбедност деце на интернету. Као неко ко има директан контакт са жртвама cyber-криминала, изнела нам је потресне, а често и страшне, податке о опасностима које вребају на интернету. Међутим, од Емине смо такође сазнали коме се треба обратити, како реаговати и како се заштитити од свих случајева злоупотребе, крађе приватних података и других облика cyber-криминала. 

Наредног дана, др Срђан Вербић је одржао инспиративно предавање на тему “Језик података и опстанак у ери интернета”. Са развојем нових технологија, подаци и њихова обрада су постали значај пословни ресурс, али свест и способност корисника интернета да спознају размере употребе тих података још увек нису довољно развијене. 

У четвртак, нова знања о употреби дигиталних технологија у креативним индустријама пренела нам је Марија Ловрић, сарадница Crater студија, познатог по изради CGI решења, пре свега у области кинематографије. 

Завршног дана размене, тимски се радило на изради смерница за безбедно коришћење интернета. Поред активности радионичарског типа, у план размене укључени су и културни садржаји који су нашим гостима приближили историју и традицију наше земље, па су тако организоване посете Етнографском музеју, Музеју града Београда и Авалском торњу. 

Да је ова размена оставила упечатљив утисак на све учеснике, сведочи и запажање Ане Козамерник, ученице Прве гимназије у Цељу, која је у свом дневнику са размене записала: “Несвесно смо жртвовали своју слободу за тренутно искуство среће, која се постиже клизањем прста по екрану.”