Еразмус+ активности – одржано предавање о друштвеној мрежи TikTok

Учесници у Еразмус+ пројекту “How do we perceive our cyber world?” окупили су се поново у уторак, 11. маја, у online окружењу на радионици коју је водио сарадник Игор Радуловић. Радионица је била посвећена употреби друштвених мрежа и актуелној полемици о (зло)употреби популарне апликације TikTok.

Радионици је претходила анкета коју је попунило 44 ученика из Словеније, Шпаније и Србије. На питање које друштвене мреже тинејџери најчешће користе, већина их је одговорила да користе instagram, YouTube Snapchat, док TikTok користи 65% испитаника. Као најчешће разлоге за коришћење друштвених мрежа, ученици наводе да су то комуникација са пријатељима, забавни садржаји, доступност вести и проналажење садржаја који су у вези са ученичким интересовањима и хобијима.

На питање о томе зашто је TikTok популаран, готово сви ученици су одговорили да је то због кратких и забавних видео садржаја. Међутим, показали су и висок ниво свести о опасностима које могу да се крију на овој друштвеној мрежи, као што су “изазови” и зависност која може да настане уколико се не контролише време које се проведе у гледању видео снимака.

“Инфлуенсер” је реч која је све више у употреби и занимање које се појавило са развојем дигиталних технологија и друштвених мрежа. Ученици су у анкети изнели своје мишљење да, ако “добар инфлуенсер уопште постоји”, та особа треба заиста да поседује креативност и етичност како би задобила и задржала пратиоце.

Игор Радуловић је говорио о друштвеним мрежама из личног искуства неког ко се већ више година бави дигиталним индустријама и маркетингом. Уз занимљиву презентацију, примере и анегдоте из сопственог радног искуства, Игор је одговорио ученицима на сва питања у вези са начином креирања садржаја на TikTok-у, позитивним и негативним странама ове апликације, као и начинима на које корисници могу и треба да заштите приватност својих података.

Део презентације можете погледати у наставку.