ДИГИТАЛНА БАЗА ТЕСТОВА ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ

Друштво за српски језик и књижевност Србије у жељи да подржи све ученике да негују и развијају знања из српског језика и књижевности, оформило је дигиталну базу која садржи три хиљаде и двеста питања са такмичења из Српског језика и језичке културе и са Књижевне олимпијаде,  од 2012/2013. до 2015/2016. године.

            Током априла и маја Друштво за српски језик је заједно са наставницима српског језика и књижевности из основних и средњих школа из целе Србије радило на прилагођавању већ постојећих тестова из српског језика и књижевности. Професорка српског језика наше школе Јелена Срдић била је део тима који је учествовао у припреми ове веома вредне дигиталне базе тестова.

            Детаљније о покретању овог великог пројекта можете чути од проф. др Весне Ломпар, председнице Друштва за српски језик и књижевност, чије обраћање можете погледати на сајту Друштва за српски језик и књижевност http://drustvosj.fil.bg.ac.rs.

            „Ова јединствена збирка намењена је вежбању задатака, али и неговању језика, па је морате попуњавати ћириличким писмом, поштујући правопис српског језика. Једино тако, ваши одговори ће бити означени као тачни. Али, наш циљ није да направимо такмичаре, већ да, прилагођавајући се новом времену и новим приступима учењу, развијемо љубав према језику и култури нашег народа. Желимо да откријете радост у учењу, у откривању новог, у поштовању традиције, у напредовању. Поштујте себе, научите лекцију, исправите грешку – то су правила за добар живот. Образовање је најмоћније оружје које можете употребити да мењате свет!“

            Путем следећег линка можете погледати како да се улогујете на Е-мисију – место на којем се такмичиш само са собом: http://www.drustvosjk.rs/moodle/  

 

До следећег Тршића и Карловаца – срећно!