Демонстрација симултаног превођења у Филолошкој гимназији

У среду, 24. априла ученици Филолошке гимназије су у оквиру Преводилачке секције имали прилику да присуствују демонстрацији симултаног превођења. Гости су нам били техничари из фирме ”Конгрес Рентал” (Congress Rental) и конференцијски преводилац Владимир Брашанац, који су упознали ученике са технологијом за симултано превођење на најсавременијој опреми компаније ”Бош” (BOCH).

Осим што су нам демонстрирали како то раде професионалци, наши гости су нас пустили да се и сами опробамо у овом виду превођења. У помоћ су нам притекле професорке Слободанка Глигорић и Драгана Говедарица Костопулос и помогле да дочарамо атмосферу званичних конференција. Преводили смо на енглески, немачки и француски језик, а опробали смо се и у такозваном „релеју“, то јест симултаном превођењу преко посредног језика. Мада смо имали понеких  потешкоћа, успели смо да се снађемо.

Овим предавањем ученици Филолошке гимазије су имали јединствену прилику да из прве руке виде симултано превођење. Својим учешћем и превођењем, ђаци су само загребали површину сложености симултаног превођења, али су и имали одличну прилику да науче нешто вредно о овој струци.