Да ли (по)стижете?

Протеклог викенда, група ученика Филолошке гимназије учествовала је у пројекту „Осликај промену” чији је резултат мурал на спољној страни ограде школског дворишта.
Овај пројекат окупио је ученике четири београдске средње школе који су претходно похађали дводневне радионице припреме мурала са идејом да уз стручно вођење ментора произведу поруку коју желе да осликају и на тај начин се обрате својим суграђанима. На радионицама, ученици су имали прилике да разговарају са Александром Вајзнером и уличним уметницима Душаном Чавићем, Душаном Шапоњом и Петром Поповићем о друштвеним проблемима и решењима која се могу постићи активизмом младих, као и о улози уличне уметности у односу на друштвени проблем.
У разговору и договору са младима дефинисано је да ће тема мурала бити „Да ли (по)стижеш?“, са идејом да се укаже на притисак са којим се суочавају млади, али и одрасли, као и да се пролазницима на Зеленом венцу и путницима са аутобуске станице, постављањем питања да ли успевају да постигну све што се од њих очекује, укаже на то да би требало да нађу времена и за себе.
Ученице другог разреда Филолошке гимназије, Ина Станковић и Ања Котарчевић, пренеле су своје утиске о учешћу на пројекту: „Да ли (по)стижеш је врло тешко питање. Оно нама може да буде мотивација, јер сваки дан пролазимо овуда на путу до школе. Ако сваког дана будемо себе питали да ли постижемо, на крају ћемо можда и постићи.”
Поред Београда, пројекат се реализује у још два града у Србији (Врању и Суботици), као и у Атини и Лондону. У свим градовима биће осликана три мурала у складу са идејама које на радионицама буду дали ученици. Они ће уз помоћ ментора пробати да дефинишу проблем у својој заједници, а потом ће кроз уметничку поруку покушати да скрену пажњу на проблем и подигну свест заједнице о потреби друштвеног ангажовања.