ДАНИ КИНЕСКЕ КУЛТУРЕ

Поводом Дана кинеске културе,  у петак, 18. 12. 2020. год. са почетком у 17 часова, ученици кинеског језика у нашој школи одржали су  три презентације о кинеској култури. Презентације су реализоване online, преко платформе Google Meet у организацији Конфуцијеве учионице у Филолошкој гимназији.  

Јелена Је    III7                  „Церемонија кинеског чаја“

Јелена је говорила о историји традиције пијења и прављења кинеског чаја у Кини. Веома занимљиву причу су испратиле лепе слике везане за ову тему, као и кратак видео о церемонији начина спремања кинеског чаја у неколико корака.

Искра Тадић      IV7         „Кинеско писмо“

Искра је говорила о развоју и историји кинеског писма, материјала за писање и развоју кинеских знакова уопште. Предавање је обогатила разним слајдовима који су визуелно помогли да слушаоцима буде јасна представа о богатству културе кинеског писма.

Ана  Благојевић  IV7      „Систем образовања у Кини“

Честа питања наших ученика су везана управо за питање система образовања у Кини: на ком узрасту се полази у основну школу, када у средњу школу, како изгледа припрема једног од најтежих испита на крају средње школе у Кини. Говорила је о ПИСА тесту и резултатима тог теста у Кини – резултати ученика у Кини на овом тесту су међу најбољима у свету. Прегршт занимљивих слика је допринело да ово предавање буде још пријемчивије.

На крају презентација, око 17 и 45 часова уследила је кратка дискусија.