Буди део наше музејске збирке!

Филолошка гимназија управо навршава 150 година рада. Поносни на све генерације професора и ученика, од којих су многи оставили неизбрисив траг у друштвеном, културном и научном животу у земљи и иностранству, одлучили смо да оснујемо музејску збирку која ће сведочити о једноиповековној историји ваше и наше школе.

Молимо све вас, наше бивше професоре и ученикеи вашепородице,  да нам уступите оригинале или копије ђачких књижица, сведочанстава, диплома, уверења, фотографија, писама и свих других докумената везаних за школовање у овој гимназији. Биографске податке  и грађу у електронској форми можете доставити већ сада на адресу FG.150godina@gmail.com.

Рок за достављање материјала је 31. март 2021. године.

Документа која уступате најречитије ће подсећати на све оне који су овде радили и учили, на част и понос наше школе и српског школства. Уверени да ћете се одазвати овој молби, захваљујемо унапред на даровима и помоћи да и на овај начин потврдимо место и значај Филолошке гимназије у културној историји наше земље.

 

РАНИЈИ  НАЗИВИ НАШЕ ШКОЛЕ

Године 1870. је Указом кнеза Милана Обреновића у Београду основана Друга мушка полугимназија, данашња Филолошка гимназија.

У међувремену је мењала званичан назив више пута: Гимназија „Вук С. Kараџић” (1898),  Друга мушка гимназија (1909), постаје мешовита школа – Друга београдска гимназија (1953), Друга београдска гимназија „Иво Лола Рибар”(1959), Школа за образовање кадрова преводилачке струке „Иво Лола Рибар” (1980), Језичка школа Друга београдска гимназија „Иво Лола Рибар”(1988), да би  1991. године прерасла у Филолошку гимназију прву и тада једину школу те врсте у историји српског образовања.

Маја 2007, на седници Владе Републике Србије, одлучено је да се Филолошка гимназија прогласи школом од посебног интереса за Републику Србију.