У четвртак, 3. октобра, гости Филолошке гимназије били су Франк Иденга, нови аташе за француски језик у Француском институту у Београду и Анастасија Лор, нова лекторка за француски језик која ће радити са нашим ученицима из француских одељења. Након потписивања споразума о сарадњи Филолошке гимназије и Француског института, директор гимназије, Душко Бабић и аташе за француски језик, Франк Иденга разговарали су о стратегији за очување и јачање француског језика у нашој школи. Састанку су присуствовали професори француског језика, Милош Пајзовић, Ана Јанковић, Наталија Николић и Јована Илић који су нову лекторку упознали са распоредом часова и начином рада по групама. Лекторка почиње са радом 14. октобра и радиће са ученицима свих разреда.

Наши гости подсетили су нас на врло успешну сарадњу када је у питању мобилност наших ученика у оквиру пројекта „Једна година у Франш Контеу”. Најавили су и пројекат размене наших и француских ученика под називом „Један месец у Француској” који би подразумевао да наши ученици бесплатно одлазе на месец дана код својих француских вршњака, а да након тога француски ученици дођу у узвратну посету својим гостима из Филолошке гимназије. Ова размена би се одвијала у марту и јуну сваке године и имала би за циљ да што више ученика буде у њу укључено

На крају разговора, директор наше школе подсетио је на дубоко укорењене културно-историјске везе наша два народа и изразио наду да ће француски језик у нашој школи повратити сјај и статус који му припада. Захваљујемпо нашим француским пријатељима на подршци коју нам пружају.

 

Јована Илић, професорка француског језика