Њ.Е. госпођа Чен Бо, амбасадорка НР Кине у Београду, учинила је велико задовољство и част запосленима и ученицима Филолошке гимназије кад је посетила нашу школу у петак, 13. децембра. 

Поред госпође Чен Бо и њених сарадника, разговору су присуствовали и: проф. Xiaolei Jin, испред Института Конфуције у Београду, директор Филолошке гимназије Душко Бабић, мр Селена Вучковић и Татјана Шуковић, предметне наставнице кинеског језика у Филолошкој гимназији, као и колегиница Драгана Ћећез-Иљукић, директорка Филолошке гимназије која ступа на дужност 17. децембра. 

Између осталог, теме разговора су биле традиција учења кинеског језика у Филолошкој гимназији, која је прва школа у региону која је увела кинески језик у редовну наставу пре више од 20 година, као и рад Учионице Конфуције која је отворена у Филолошкој гимназији захваљујући донацији ХАНБАН-а 2017. године. Након разговора, који је прошао у срдачној и пријатељској атмосфери, Њ.Е. госпођа Чен Бо је посетила Учионицу Конфуције у којој су ученици кинеског језика Филолошке гимназије приредили пригодан уметнички програм. 

Ученици првог разреда су показали како се користи ИТ опрема у настави кратким приказом познавања кинеског језика преко едукативног портала Кахут. Потом су ученици старијих разреда беседили на кинеском језику, прво поредећи причу о Мулан са женама херојима из српске традиције, а затим и на тему “Промени себе и променишћеш свет”. Уследио је музички део програма извођењем кинеских композиција на виолини, кларинету и флаути, соло извођењем кинеске поп-песме и извођењем кинеске традиционалне песме уз пратњу гитаре.

Сви ученици кинеског језика, учесници у програму и публика, добили су на поклон од амбасадорке аудио апарате реномираног кинеског ИТ бренда, а посебне похвале добила је ученица четвртог разреда Мина Спасић за консекутивни превод завршног говора који је одржала госпођа Чен Бо. Иако амбасадорка одлично говори српски језик и није јој потребан преводилац, она је завршни говор одржала на кинеском језику, а како се Мина припрема за студије у Кини, ово јој је била још једна прилика да увежба и покаже своје знање језика.

Посета је завршена договором о наставку сарадње и подршци коју ће Амбасада пружити Школи у циљу даљег унапређивања наставе кинеског језика.