Алекса Алексов, ученик генерације 2022/2023.

Титулу ученика генерације Филолошке гимназије 2023. године понео је Алекса Алексов, ученик немачког одељења.

Алексa је од првог разреда постизао изузетан успех – увек одличан са свим петицама и без иједног изостанка.

Много пута је доказао своју изврсност – већ у другом разреду када је освојио прву награду на републичком такмичењу из латинског језика, потом у трећем када је добио републичке награде на такмичењима из српског и латинског језика. Четврти разред био је врхунац потврде његовог дара и изузетности у области филологије, када је из књижевности, српског и латинског језика, на републичком нивоу такмичења, освојио највиша признања. Подједнако значајан успех постигао је и из енглеског и немачког језика када је на окружном нивоу оба такмичења био у самом врху ранг-листе.

Међу Алексине успехе у завршној години гимназије спада и квалификација за међународно такмичење матураната у знању из латинског језика – Certamen Ciceronianum – које се одржава у Цицероновом родном месту, италијанском граду Арпину.

За Алексу су током четири године похађања Филолошке гимназије речи хвале имали професори који му предају, али и они други, који су га упознали кроз различите ваннаставне активности.

Када представљам Алексу из угла одељењског старешине, најпре бих истакла његову поузданост, одговорност и зрелост.

Када то радим као предметни наставник, истакла бих његову способност да усвоји градиво до нивоа разумевања када може њим да се поиграва и да га интерпретира на потпуно слободан и аутентичан начин, било да је у питању прича о уметности или задатак за израду практичног рада.

Као родитељ, у њему бих видела ослонац и будућност.

Као пријатељ, Алекси бих била захвална на подршци и спремности да помогне. То препознају и његови одељењски другови, не само када им је помагао око школских задатака, већ и када заједно укрштају речи или играју асоцијације, када се он не надмеће већ им помаже да освоје поен. Више пута сам сведочила томе да су свесни ширине његовог знања и да с поносом то истичу.

Као лаика, његов енглески ме је фасцинирао, а сличне коментаре и за друге стране језике сам чула од професорки које му предају. С лакоћом је достигао висок ниво знања немачког и енглеског, као и финског језика који је учио на часовима факултативне наставе.

Зрелост у ставовима и високу способност у разумевању материје код Алексе су запазили и хвалили и професори хуманистичких предмета, посебно философије и реторике.

Ипак, када су језици у питању, Алекса је најпосвећенији латинском, из ког још од првих разреда гимназије осваја признања на највишем нивоу. Уз њега један класични, неживи језик постаје лако разумљив говор данашњице. На екскурзији у Италији, приликом посете Сијенској катедрали, Алекса је на инсистирање својих другова, на лицу места, спонтано и без напора преводио латинске натписе и интерпретирао их на духовит и савремен начин.

Ширина Алексиног духа и ума, његова свестраност и вредноћа уверавају у успех на различитим животним пољима. Наша школа, професори и ђаци, сигурно ће бити поносни на то што је Алекса био ђак Филолошке гимназије и што је та школа важна одредница његовог идентитета. Професори због тога што је на најбољи начин уградио у себе све што је од њих добијао, а ђаци зато што деле дух посебности и припадност заједници изузетних.

 

Маријана Симу, одељењски старешина