Округли сто - ЧАС О ЦРЊАНСКОМ

Филолошка гимназија из Београда, заједно са Заводом за унапређивање васпитања и образовања, у петак, 07. 12. 2018. године, са почетком у 10 часова, организује округли сто под називом: "Час о Црњанском", поводом 125 година од рођења великог српског писца. На скупу ће учествовати око 30 излагача - просветних посленика из ЗУОВа-а, универзитетских и средњошколских професора из наше земље и Републике Српске.

Циљ скупа јесте да се књижевно дело Милоша Црњанског изнова сагледа са књижевнонаучног, лингвистичког и методичког становишта, у контексту културолошких и педагошких промена које су донеле последње деценије. 

Рад скупа биће подељен у два дела: у првом ће проучаваоци дела Милоша Црњанског изложити своја научна саопштења (до 15 минута), а у другом ће бити одржан панел на тему: "Црњански у настави књижевности за основне и средње школе". 

Као један од пратећих програма манифестације Дани Црњанског приређена је изложба ликовних радова ученика Филолошке гимназије. Ученици су били позвани да пронађу инспирацију у животу и стваралаштву великог писца и да се ликовно изразе, уз потпуну слободу у избору технике. Изложени радови укључују оне сликане темпером или комбинованом техником, колаже, цртеже оловком, угљеном и тушем, фотомонтаже, као и неколико кратких стрипова. Мотиви којима су се млади аутори бавили обухватају портрете, илустрације поезије и прозе Милоша Црњанског, пејзаже, калиграфске записе омиљених цитата и стихова.

 
Свој допринос изложби дали су бивши и садашњи ученици Филолошке гимназије:
Марта Србуљ, Миња Лазарески, Марија Стојић, Милица Катић, Стела Милеуснић, Анђела Шимшић, Ања Давидовић, Дуња Шошкић, Гаврило Стојковић, Ања Гретић, Кристина Митровић, Ања Пешић, Милан Бјелановић, Николина Истодоровић, Катарина Станисавац и Владимир Вукс                                               

                                                                                                  Професори ликовне културе:

                                                                                                    Јелена Пантић Илић                       

                                                                                                     Маријана Симу