Посета Институту Сервантес

Ученици и ученице шпанске групе III и IV разреда посетили су 22. октобра, у пратњи своје професорке, Тијане Мијалковић, изложбу „Марио Мухник, фотограф“ у Институту Сервантес у Београду.  Дочекали су их Хавијер Вакас, уредник културног програма, и Мирјана СтарчевићПР Института, који су им пожелели добродошлицу и упознали их са улогом, радом и специфичностима ове шпанске институције. Господин Вакас је затим на шпанском језику представио изложбу и аутора. После разгледања изложбе, библиотекар Хосе Игнасио Лопес организовао је за ученике стручно вођење кроз библиотечки фонд и упознао их са радом Читаонице и Библиотеке Института. 

О изложби:

Изложба је организована као омаж фотографу и издавачу Марију Мухнику (Буенос Ајрес, 1931)  и чине је фотографије које је аутор прошле године донирао Институту Сервантес.

Чини се невероватном огромна количина и разноликост писаца које је Мухник током живота фотографисао. То су фотографије које су настајале у градовима широм света и приказују интелектуалце са којима је гајио пријатељства или сарађивао као издавач. Неретко су у питању „украдени портрети“ на којима главни лик не позира и које су, како сам Марио каже, „урађене без икакве специјалне светлости или украса који они сами нису бирали, без иједног оквира који не потиче од уважавања геометријске природе; никада психолошке“.