ПРЕДАВАЊЕ О ДОСИТЕЈУ  

У среду, 23. маја, имали смо прилику да угостимо Браниславу Јовановић, историчарку школства, проф. емеритуса Душана Иванића и проф. др Војислава Јелића, који су са нашим ученицима разговарали о Доситеју Обрадовићу и његовом значају. Предавање названо Доситеј и српска школа једно је у низу предавања која ће се одржати у оквиру пројекта Достејев салон, који је подржало Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Пројекат је покренула Задужбина „Доситеј Обрадовићˮ, те се ученицима на почетку обратила и Мирјана Драгаш, управница Задужбине.

Ученици су се присетили добро познатих података о Доситеју и његовом раду, а могли су чути и нове занимљиве приче. Бранислава Јовановић говорила је о уџбеницима и првим српским букварима, те су ученици сазнали нешто о томе какво је било образовање у српским школама у својим зачецима. Душан Иванић је причао о Доситејевом животу кроз разне занимљиве анегдоте, правећи притом паралеле и са Светим Савом и Вуком Караџићем и њиховим значајем за српску културу и образовање, а напоменуо је и да треба запамтити Доситејев хумор и родољубље, који боје његово целокупно стваралаштво. Војислав Јелић је на крају говорио о значају учитеља и просвећивања, као и о племенитости и посвећености Доситејевој на које сви треба да се угледамо.

Предавање је било веома посећено, а ученици су са знатижељом слушали говорнике, а са предавања су изашли са осмесима на лицима.