ИТАЛИЈАНИ И МИ

Од 23. до 30. априла гости наше школе били су ученици и професорке Гимназије „Галилео Галилеј“ из Катаније, у узвратној посети, а у оквиру још једне међународне размене коју је организовала Филолошка гимназија. Ученици наше школе угостили су у својим породицама вршњаке из Италије и провели с њима недељу дана, трудећи се да им на најлепши могући начин представе своју школу, али и Београд, Србију, своју културу и обичаје.

У току тих недељу дана припремили смо им низ занимљивих садржаја. Поред заједничких часова страних језика, историје и географије у Филолошкој гимназији, италијански средњошколци су, у пратњи својих домаћина, обишли центар града, Трг републике, Кнез Михаилову улицу, Калемегдан, Музеј савремене уметности, Аду Циганлију и Земун. Уживали су и у разгледању Београда отвореним аутобусом, а имали су прилику да наш град виде и са река, у току вожње туристичким бродом, у пратњи водича који им је, на занимљив начин, причао о историји Београда и његовим посебностима.

Гостима смо организовали излет до Сремских Карловаца, где смо посетили Карловачку гимназију, и до Новог Сада, где смо обишли Петроварадинску тврђаву и центар града. Посебан доживљај је био излет до Авале и посета Авалском торњу и Споменику незнаном јунаку, као и одлазак у Тополу и на Опленац, где су гости били одушевљени мозаицима и криптом у Цркви Светог Ђорђа.

Недељу дана је брзо прошло, а на растанку је било много загрљаја, пољубаца, али и суза, уз обећање да ћемо се поново видети, у Србији или на Сицилији.