ПОСЕТА САРАЈЕВУ

У понедељак, 16. априла 2018, девет ученика Филолошке гимназије кренуло је, у пратњи троје професора, на пут у Сарајево. По доласку, били су гостопримљиво дочекани и смештени у породице ђака из Гимназије ,,Обала". Прво вече провели су у друштву породица уз домаћу кафу и вечеру од које нико није остао гладан.

Сутрадан, после кратке приредбе у коjој су учествовали ђаци обеју гимназија, почело је разгледање Сарајева. Ученици Гимназије ,,Обала” припремили су се за улогу водича, и својим гостима из Београда пружали су информације о свим важним знаменитостима на том простору. У самом центру града, пролазећи кроз Улицу Ферхадија, обишли смо Јеврејску заједницу заједно са Ашкенашком синагогом, потом и Саборну цркву, Катедралу, као и Бегову џамију. Једна од невероватних лепота Сарајева није само лепота свих ових значајних историјских и религијских споменика, већ и чињеница да Сарајево на јако малом простору, у самом центру града, спаја људе са свих страна Балкана и свакога чини добродошлим. Обилазећи Баш-чаршију, могла се осетити посебна атмосфера старог дела Сарајева, која овај град издваја од осталих. У жељи да боље упознамо Сарајево, можда смо га свесно поредили са нашим родним градом како бисмо истакли његову лепоту, али после упознавања људи и духа овог града, таква поређења губе смисао јер је Сарајево посебан град који вреди посетити и искусити.

Већ следећег дана, у среду, 18. априла, домаћини заједно са гостима отишли су на своје редовне часове, тако да су наши ђаци имали и прилику да виде како се одвија настава у Гимназији ,,Обала". Затим, наши ученици су посетили Земаљски музеј и исте вечери гледали комедију ,,Фистик" у Народном позоришту. Уз ову комедију, полако су при крају биле и сарајевске авантуре. Речи које су нас испратиле из позоришта те вечери и које су дале најбољи савет при паковању за свако путовање, јесу речи главног јунака, Фистика, који својој публици поручује да су за путовања потребна само ,,наша срца и још неке ситнице".

У четвртак, 19. априла, домаћини су испред саме Гимназије испратили своје госте који су кренули назад за Београд.

Марија Стефановић, 2/1