МЕСЕЦ ФРАНКОФОНИЈЕ

Март се свуда у свету обележава као месец франкофоније, те је и  наша гимназија одлучила да се прикључи активностима које овим поводом организује Француски институт у Београду.

У уторак, 20. марта, поводом међународног Дана француског језика, наши ученици су имали прилике да учествују у једној од бројних радионици Француског института. Тема је била хаику поезија на француском језику, a наше ђаке водила је професорка француског језика Наталија Николић. Француски институт Румуније покренуо је ову идеју 2015. године и назвао ју је Хаикунои. Пројекат је добио назив захваљујући игри речи. Наиме, на румунском језику израз „хаи ку нои“ значи „пођи са нама“, а истовремено означава и назив јапанске песничке форме хаику. Ове године, Француски институт у Београду придружио се овом пројекту и организовао Хаикунои догађај за наше гимназијалце.

У среду, 21. марта, и наша школа одлучила је да да мали допринос прослави месеца франкофоније. Професорке француског језика Јована Илић и Наталија Николић организовале су квиз током којег су постављана питања везана за француску и франкофону културу и цивилизацију. Ученици су показали завидно знање, а координаторка билингвалне наставе из Француског института у Београду Жилијет Тирлик доделила је мале награде нашим ученицима. Надамо се да ће се ова иницијатива поновити и следеће године и да ће имати још већи одзив.

Овде можете погледати слике са оба догађаја.