РАЗГОВОРИ СА ПЕСНИЦИМА

            Филолошку гимназију, у оквиру Фестивала литературе европског Медитерана, који огранизује „Трећи тргˮ, посетили су млади домаћи песници у понедељак, 23. октобра, као и песници са Кипра у среду, 25. октобра 2017.

            Стеван Таталовић, овогодишњи добитник Бранкове награде, Наталија Јовановић, Огњен Аксентијевић и Јован Марковић, аутори ИК „Трећи тргˮ чије су збирке објављене у едицији „12/19ˮ, читали су нам своје песме и радо одговарали на питања ученика о томе где проналазе инспирацију и како су успели да објаве своју прву збирку песама, а добили смо и препоруке књига које не би требало заобићи на овогодишњем сајму.

            Јоргос Панаги, Стела Воскариду Иконому, Ангела Кајмакљоти и Ефросини Манда Лазару читали су нам своје песме у оригиналу, на грчком језику, те су ту били и преводиоци Саша Ђорђевић, Тамара Носоњин и Александра Милановић. Чули смо о томе какав је однос између аутора и преводиоца, како тече тај процес превођења и препевавања, говорили су још и о грчком језику и његовим особеностима које се могу чути током читања поезије.

            Два школска часа посвећена поезији прошла су весело и занимљиво, ученици су изашли са новим утисцима и идејама, а песници су били задовољни и изненађени интересовањем. Модератор је била Весна Црепуљаревић, професорка књижевности наше школе. Радујемо се будућим сусретима!

У наставку овог прилога погледајте фотографије са описаних песничких сусрета.