РАЗМЕНА УЧЕНИКА ФИЛОЛОШКЕ ГИМНАЗИЈЕ И ГИМНАЗИЈЕ „ЕРАЗМУС ВИДМАН“ ИЗ ШВЕБИШ ХАЛА

        Ученици Филолошке гимназије (немачка одељења, као и одељења у којима се  немачки језик учи као други страни језик:  II4, III4, II1 и III1), били су од 23. до 29. септембра домаћини немачким ученицима. У посету је дошло двадесет и пет ученика Гимназије „Еразмус Видман“ из Швебиш Хала (покрајина Баден-Виртемберг), у пратњи два професора.

        Гости из Немачке сачекани су у суботу, 23. септембра, на аеродрому „Никола Тесла“, а потом су смештени у породице српских ученика. Наредног дана  гости и домаћини обишли су ужи центар града (Трг републике, Улицу кнеза Михаила и Калемегдан). Ученици Филолошке гимназије, припремивши се за улогу водича, својим су вршњацима на немачком језику пружали информације о свим важним знаменитостима на тој релацији (Споменик кнезу Михаилу, Народно позориште, Народни музеј, Београдска тврђава, Војни музеј Београд, Победник, ушће Саве у Дунав).

       У понедељак су се гости и домаћини окупили у Филолошкој гимназији, где су  присуствовали пригодном програму, који су припремили ученици одељења II4, у жељи да немачке госте упознају са важнијим аспектима српске културе и традиције (у видео-галерији можете погледати снимак са ове приредбе). Затим су ученици домаћини заједно са гостима отишли на своје редовне часове, тако да су немачки ђаци имали и прилику  да виде  како се одвија настава у Филолошкој гимназији.

       Немачки и српски гимназијалци  су следећег дана, 26. Септембра, обишли Земун, уз стручно вођење на немачком језику.  Након тога ученицима је у Гете институту био организован  пријем, а затим  су учествовали у  радионицама  поводом Европског дана језика.

        Наредног дана, гости и домаћини посетили су Сремске Карловце и Нови Сад. Захваљујући љубазности колега и ученика Карловачке гимназије, београдским и немачким ђацима је био организован обилазак Сремских Карловаца и Карловачке гимназије, где су имали прилику да погледају и  представу на немачком језику у извођењу ученика поменуте школе. Затим су се ученици, обишавши Петроварадинску тврђаву,  пешице упутили у центар Новог Сада, где су након посете Музеју Војводине провели слободно време.

        У четвртак, ученици домаћини и њихови гости посетили су Музеј Николе Тесле и Историјски музеј, у коме су погледали изложбе „Србија у Првом светском рату“ и „Заоставштина Оље Ивањицки“. У оба музеја било је организовано стручно вођење на енглеском језику.

         У петак, 29. Септембра, гости из Немачке и српски домаћини су се окупили у дворишту Филолошке гимназије, одакле су гости кренули пут аеродрома.

         Поред званичног дела програма, ученици Филолошке гимназије потрудили су се да, самостално организујући различите активности у слободно време (посете биоскопима, вожња бициклима по Ади, куглање, шетње, одлазак у Скадарлију, на Опленац итд.), својим гостима боравак у Србији учине што пријатнијим.

         Током посете ученика и професора из Швебиш Хала разматрана је и узвратна посета српских ученика. Предложени термин је крај јуна.

                          проф. Александра Јовановић, председница Стручног већа за немачки језик