НЕДЕЉА ИТАЛИЈАНСКОГ ЈЕЗИКА У СВЕТУ

У оквиру 17. издања „Недеље италијанског језика у свету“,  ученици друге и треће године, у пратњи професорке италијанског језика Јасмине Стојковић, а на позив директора Италијанског института за културу у Београду Давида Скалманија, присуствовали су кратком путовању кроз свет чувеног италијанског телевизијског програма Carosello. Ова емисија први пут емитована је 1957. године и од тада је била на програму свакога дана, све до 1977. Емисија се састојала из низа филмских инсерата, кратких театарских скечева и музичких интермеца, након којих су емитоване рекламне поруке.

Сусрет је био организован у Италијанском институту за културу. Приказано је десетак епизода, које је коментарисао Стефано Гверини, кустос музеја „Мусли“ из места Роденго Сајано.

Занимљиво је да је баш у оквиру те емисије настала и чувена „Линија“ (La linea), италијанског аниматора Озвалда Кавандолија. Створена је 1969. године, у рекламне сврхе, за италијанског произвођача беле технике, а онда је постала један од омиљених ликова у Италији, али и у свету.