ПОЕЗИЈА ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ

У четвртак и петак, 11. и 12. маја, гости Филолошке гимназије били су песници, учесници 11. београдског фестивала поезије и књиге „Тргни се! Поезијаˮ. Овогодишња сарадња Филолошке гимназије и Трећег трга отпочела је осликавањем зида школе, на ком је, поводом стогодишњице смрти Владислава Петковића Диса, уметница Александра Петковић (ТКВ) насликала мурал са његовим ликом. И сам фестивал је, ове године, био у знаку Диса, праћен његовим чувеним полустихом „Изван сваког злаˮ.

Првог дана фестивала Филолошка гимназија је угостила песнике Јоргоса Христодулидиса (Кипар), Горана Чолакхоџића (Хрватска) и Арвиса Вигулса (Летонија). Да се лакше споразумемо, помагала нам је преводилац Александра Милановић, некадашња ученица класичног одељења наше школе. Догађај је фотографисала Анка Јанковић, ученица II5. У петак смо разговарали са Андреом Грил (Аустрија), Срђаном Гагићем (БиХ, Србија) и Ђозепом Педралсом (Шпанија), ту су били и преводиоци, наше бивше ученице Тамара Кедић и Мирјана Дамњановић, а фотографисао је Владимир Опсеница, један од званичних фотографа фестивала. Разговоре је модерирала Весна Црепуљаревић, професорка књижевности.

Ученици су упознали песнике, слушали њихову поезију, чули од њих шта их инспирише, како су почели да се баве поезијом, како се носе са критиком, слушали су о њиховим ђачким данима, као и о интеркултуралним везама које један овакав фестивал успоставља. И ученици и песници су из школске библиотеке, где су се разговори водили, изашли ведри и инспирисани, а после дружења смо се сликали испред мурала. Надамо се да ће и идуће године на нашем зиду осванути лик неког песника, као и да ће оваквих сусрета бити још више!

Погледајте и осетите делић поетске атмосфере на фотографијама!