Certamen Ciceronianum XXXIV - мај 2014. године

             На овогодишњи Certamen Ciceronianum, међународно такмичење у познавању Цицероновог живота и дела, пласирале су се ученице Соња Загорац из IV/5 и Тамара Прстић из IV/6. Припреме је током марта и априла водила проф. Јелена Савић, одређена за професора-пратиоца, а трошкове путовања и учешћа на такмичењу преузела је школа.

            Ове године се у Арпину, Цицероновом родном месту, такмичило око 150 ученика, махом из Италије, Немачке, Шпаније и Пољске, а мањи број њих представио је Белгију, Француску, Мађарску, Луксембург, Холандију, Румунију и Хрватску. Манифестација је трајала од 8. до 11. маја, а само такмичење одржано је у петак, 9. маја, од 9.00 до 14.00 часова. Такмичари су имали задатак да преведу одломак из Цицероновог Лелија, дају филолошки коментар и напишу кратак састав везан за дати спис и то раздобље Цицеронове књижевне и јавне делатности.

            Радови наших овогодишњих представница нису уврштени међу првих дванаест (који се на Цицеронијануму једини рангирају). Ипак, наше ученице су паметно израђеним задацима, узорним понашањем и дружељубивошћу достојно представиле своју школу и своју земљу.

            Током слободног времена организатори су водили такмичаре и њихове професоре пратиоце у обилазак Арпина и оближњих градића у Лацију, а суботње поподне проведено је у манастиру Монте Касино.

            У недељу 11. маја, одмах по проглашењу победника и затварању Цицеронијанума, такмичари су превезени у Рим. У Риму смо преноћиле, а време до полетања за Србију сутрадан смо искористиле за обилазак града.

Јелена Савић,

професор класичних језика