Конференција у Бањалуци - BaLMUN 2014.

            Школа се и ове године одазвала позиву Бањалучке гимназије да учествује на МУН конференцији, другој по реду у Бањалуци.

            Оформљен је тим од четири ученика:  Ирина Тарбук III/2, Теодора Решетар IV/5, Јована Франета II/2 и Небојша Галић I/1. Они су се уз помоћ професора Снежане Машић, Виолете Јелачић Србуљ и Јелене Савић, као и Татјане Токовић, ученице  III/3, припремали за улогу дипломатских представника у различитим телима при Уједињеним нацијама. Ирина је представљала Либију у Комитету за развој, Теодора је заступала Луксембург у Савету безбедности, Јована Кину у Комитету за заштиту животне средине, а Небојша је представљао Шпанију у Медитеранском комитету. Све четворо су запажено учествовали у расправама и аргументовано бранили своје ставове. Највише успеха постигли су Јована и Небојша: у Комитету за заштиту животне средине изгласана је управо резолуција коју је саставила и поднела Јована, а Небојша је захваљујући озбиљности својих аргумената и импресивном знању енглеског језика проглашен за најбољег делегата у Медитеранском комитету.

            Конференција је трајала четири дана, од четвртка 24. до недеље 27. априла. Ученици су у петак и суботу од 9.00 до 17.00 (изузев паузе за ручак), и у недељу од 9.00 до 13.00, били ангажовани на својим делегатским задацима. Професори- пратиоци су распоређивани на дежурства, са задатком да прегледају предложене резолуције и амандмане, и поправе евентуалне грешке. За професоре-пратиоце је у суботу од 14.00 до 15.00 организован обилазак града с туристичким водичем, а у 17.30 сви учесници конференције, укључујући домаћине, обишли су Народну скупштину Републике Српске.

            У петак увече од 20.30 у Баљалучкој гимназији одржано је такмичење за средњошколце Ја то знам, на којем су и гости били позвани да учествују. Иако је то било превасходно певачко такмичење, гости су се махом представили друкчијим тачкама. Ирина Тарбук извела је Монолог Каролине Нојбер и добила од жирија похвале за одважно и зрело извођење.

            Путовање на конференцију обезбедила је школа, а за смештај су се постарали организатори БаЛМУН-а: ученици су били смештени у породицама ученика Бањалучке гимназије, а професори-пратиоци у хостелу. Домаћини су се потрудили да гостима боравак учине што пријатнијим, и стајали су на располагању за сваку помоћ која им се затражила. Такође, сви учесници су се једни према другима односили с поштовањем и уважавањем, па се и дружили у слободно време. Осим БиХ и Србије, на овогодишњем БаЛМУН-у учествовале су и делегације из Словеније, Италије, Црне Горе и Хрватске.

Јелена Савић,
професор класичних језика