ЛЕКТОР ЗА НЕМАЧКИ ЈЕЗИК

Интервју са Бенедиктом Шнајдером, лектором за немачки језик

У другом полугодишту школске 2011/12.године У Београду је боравио Бенедикт Шнајдер као стипендиста немачке организације Kulturwelt. Радио је као практикант у Филолошкој гимназији и као промеотер немачке културе. После шест месеци проведених у Београду и нашој школи радо је пристао на интервју за наш Лeтопис и сајт школе.

Какви су твоји утисци о Србији и Београду?

-Београд је веома леп град. Свиђа ми се опуштеност код људи. У немачкој су ми рекли да само треба да знам на српском фразу „нема проблема“ јер ће ми то, наводно, свуда користити. Мислим да то на најбољи начин приказује менталитет Срба. Остали делови Србије су сиромашни и то се види али сам свуда био одлично прихваћен, што нисам очекивао и тиме сам највише одушевљен.

Шта ти се највише допало у Србији?

-Наравно, прво храна, која јесте мало јака али је одлична. Могу да кажем да сам овде попио најбоље пиво ван Немачке. Свидела ми се Ада и Калемегдан и то су места вредна пажње. Скадарлија такође. У приче о ноћном животу у Београду сам се и сâм уверио, свиђа ми се што град живи 24 сата.

Како ти се свидео рад са ђацима Филолошке гимназије?

-Могу да похвалим све ђаке да причају течно немачки. Снимили смо и кратак филм, који још нисам монтирао, али од снимљеног материјала могу да кажем да није лоше испало. Имали смо још неке пројекте, али нажалост, нисмо успели да их остваримо, због недовољно времена, због тога ми је једино жао.

Да ли мислиш да би и други Немци имали боље мишљење о Србији када би је посетили?

-У Немачкој се не зна много о Србији, али сам сигуран да би после посете многи имали позитивно мишљење о Србији. Ја ћу се потрудити да колико год могу друге упознам са Србијом и бар у мом окружењу створим позитивну слику о њој. Обишао сам доста земаља, Србија ми је једна од интересантнијих, верујем да би тако било и другима.

Да ли ћеш се враћати у Србију?

-Преко летњег распуста сигурно, али постоји и могућност да радим преко једне маркетуншке компаније три месеца у Србији. Надам се да ће се то остварити.