Конференција БаЛМУН

У Бањалуци је од 26. до 28. априла ове године одржана међународна конференција Модел Уједињених нација БаЛМУН, која представља симулацију рада ове светске организације. Конференција се одржава већ неколико година у разним европским и светским градовима, а у Бањалуци је по први пут окупила више од осамдесет ученика из региона и неколико других европских држава. Ученици су представљали младе дипломате који су покушавали да пронађу решења за неке од проблема модерног света, из области безбедности, људских права, као и заштите животне средине.

Првог дана конференције учеснике су у Народном позоришту, путем видео линка, поздравили генерални секретар Уједињених нација г. Бан Ки Мун и председавајући Генералне скупштине Уједињених нација г. Вук Јеремић. Током тродневног рада, ученици су, формално одевени, служећи се енглеским језиком као радним језиком конференције, били подељени у четири комитета у којима су разговарали на задате теме, покушавајући да пронађу мирно решење конфликта. Наша школа је у сваком од ових комитета имала по једног представника. Ученици Татјана Токовић, Јелена Мркић, Богдан Никић и Никола Тодорић на изузетно добар начин су представили своју школу и добили све похвале организатора и професора за изванредно познавање енглеског језика, као и велики допринос у раду конференције.

Организатор конференције БаЛМУН је Гимназија Бањалука под покровитељством  Министарства просвјете Републике Српске и града Бањалуке.

Нашој делегацији било је задовољство да поново буде срдачно примљена у Гимназији Бањалука, са којом Филолошка гимназија, као што је познато, има дугогодишњу сарадњу.

 

Бранислава Пљакић Пириватрић,

професор класичних језика Филолошке гимназије и члан БаЛМУН делегације Филолошке гимназије