Јапански ученици из Швајцарске у посети Филолошкој гимназији

Филолошка гимназија је 28. марта угостила  јапанске средњошколце из Швајцарске који су били у седмодневној посети Србији на једном од својих многобројних студијских путовања.

Наиме, дванаесторо ученика из престижне Кумон Лејсин Академије Швајцарске у пратњи професора у четвртак, 28. марта посетило је Филолошку гимназију. Ученици јапанског језика из IV/7 пожелели су им добродошлицу и одржали кратку презентацију о Београду и његовим знаменитостима, као и о традиционалној српској храни коју су им након тога и послужили. Ученици јапанског језика из III/7 направили су за ову прилику кратак филм о школи који су потом приказали вршњацима из Јапана.

Јапански ученици који средњу школу завршавају у Швајцарској, али на свом језику, такође су представили своју школу и разне ваннаставне активности које им она пружа. Посебан акценат био је на студијским и волонтерским путовањима у Дубаи, Непал и Замбију. Презентацију су завршили и кратким представљањем своје земље и позвали све ученике јапанског језика да једног дана обавезно посете Јапан.

Госте из Швајцарске је потом примио и директор Душко Бабић, после чега су наши и јапански ученици заједно засадили дрво јапанске трешње у дворишту школе као симбол великог пријатељства Србије и Јапана. Када је посао завршен, уследило је дружење и боље упознавање, при чему су се мешали јапански, енглески, па чак и немачки језик и делили српски и швајцарски слаткиши. Јапански ученици били су изненађени добрим изговором и знањем јапанског језика својих другова из Србије, као и познавањем и неговањем јапанске културе и традиције. 

Дружење са Јапанцима наставило се у суботу, 30. марта када су ученици Филолошке гимназије преузели улогу водича и организовали малу туру упознавања Београда. Целодневно дружење започело је одласком у Музеј Николе Тесле, где су јапански ученици без даха посматрали демонстрацију Теслиних експеримената. Тура се наставила шетњом по Каленић пијаци и Карађорђевом парку, обиласком Храма св. Саве и Саборне цркве, као и Калемегдана, при чему су наши ђаци представили свако од места на јапанском језику. Исцрпљујућа шетња завршила се ручком у кафани „Знак питања“, где су Јапанци са одушевљењем пробали ћевапе и кајмак.