Ученици Филолошке гимназије на Сицилији

Част нам је да вам најавимо да ће драмска секција класичних језика представити позоришну представу Медеја на Фестивалу класичне драме за младе у месту Палацоло Акреиде на Сицилији –Festival Internazionale del Teatro Classico dei Giovani Teatro greco di Palazzolo Acreide 9 maggio – 14 giugno 2013. Наша школа је већ више пута успешно учествовала на том фестивалу и то:

 

- 2004. године са Еурипидовом трагедијом Хиполит

- 2006. године са Софокловом трагедијом Антигона

- 2009. године са Аристофановом комедијом Жабе

 Оснивач овог угледног фестивала је италијански Национални институт античке драме (Istituto Nazionale del Dramma Antico, INDA), а у периоду од 9. маја до 14. јуна 2013. године фестивал ће бити одржан по деветнаести пут. Како организатор наводи на свом сајту (http://www.indafondazione.org/en/indagiovani/festival-dei-giovani/), прошле године је учествовало око три хиљаде ученика из деведесетак образовних институција, што фестивал чини најважнијом и најрепрезентативнијом манифестацијом тог типа на свету. 

  Према пропозицијама фестивала, ауторима је остављена слобода да античку драму обраде на оригиналан и креативан начин, али тако да основни елементи литерарног предлошка буду сачувани. По угледу на античко позориште, представе би требало да буду спој глуме, плеса и песме. Наши ученици, уз помоћ и подршку задужених професора, сами су аутори сценарија, кореографије, костима и сценографије. Представе се могу изводити на матерњим језицима земаља учесница, што је значајна прилика за промоцију српског језика и културе у једном динамичном вишејезичном окружењу.

  Планирано је да на фестивалу учествује десеторо ученика наше школе уз координацију и пратњу професора класичних наука Ноела Путника, који води драмску секцију класичних језика, и професорке енглеског језика, Маргарете Љубисављевић, задужене за драмску секцију енглеског смера.