ЈЕЗИК ЈЕ БОГОВА ДАР, ДАН ШКОЛЕ, 2018.

У петак, 27. априла 2018, наша школа обележила је Дан школе, који се традиционално зове „Језик је богова дар“. Свечана академија одржана је у Руском дому, у 17 сати. Поред садашњих и бивших ученика и професора наше школе, у публици су се нашли и драги пријатељи Филолошке гимназије: гости из Карловачке гимназије, Ваљевске, Сомборске и Девете београдске гимназије; родитељи и многи други.

Публика је уживала у једночасовној раскошној лепези талената: у песми, игри, глуми, казивању и свирању. На почетку Академије присутнима се обратио директор школе др Душко Бабић, пожелевши добордошлицу свима, а затим је говорио о почецима наше школе, као и о постигнутим резултатима/успесима у току прошле школске године.

Уследио је богат програм, учесници су се, под будним оком професора Милоша Прајзовића, смењивали на позорници: ученице 3/3, 2/3 и 2/1 отпевале су на руском језику нумеру Коњ; Теодора Радовановић (4/7) и Бојана Андрић (4/7) одсвирале су и отпевале, на један веома оригиналан начин, песму Лазе Костића „Међу јавом и мед сном“, а касније су извеле једну песму на кинеском језику (Постојиш у мојој песми) и једну песму на јапанском језику (Пластична љубав); Петра Видаковић Цветковић (3/6), победница овогодишњих Лимских вечери поезије, казивала је једну своју песму; овогодишњи учесници и освајачи неколико награда на Фестивалу школског театра у Новом Саду извели су делове својих представа и то – трупа Irelevant Interjections извела је на енглеском језику You can never tell, трупа Ensueños извела је на шпанском језику La isla desierta, трупа Jeanne d' Arc извела је представу на француском језику Le Monopoly; Александра Ђорђевић (4/6) отпевала је две нумере (Si una vez, на шпанском језику, и нумеру Касаба); нумеру That Groove – џез балет извела је Јелена Батовац (2/1); хор наше школе отпевао је Играле се делије; Тара Тушевљаков казивала је своје стихове, за које је освојила прво место на Књижевном конкурсу Борислав Пекић; Сашка Димитријевић (1/2) свирала је маестрално на фрули (Ко покида са грла ђердане и Душановачко коло); српску изворну песму Заспа Јанко извеле су Маша Ситарица (2/1) и Емилија Пантелић (2/1); сви учесници су на крају извели заједничку песму Земља.

Професори који су учествовали у организацији приредбе и припремању учесника су: Милош Прајзовић, Драгана Ћећез Иљукић, Мила Милисављевић, Тијана Милајковић и Дејан Јовановић.

„Између човека и света усекло се слово. Колико језика, толико светова. И кад говоримо, и кад плешемо, глумимо и певамо – ми одигравамо слова, а кад језик урасте у тело – заигра се свет!...

Тек глас окупља. За поезију језик није довољан, јер без надахнућа човековој скучености у језику прети кобна раскућеност.. Јер, господо, језик је божански дар!“

(Из уводне беседе)

Фото галерију погледајте овде.